Főoldal
Bemutatkozás
Tűzoltóságunk története
Munkatársaink
Felszereléseink
Aki vigyáz ránk - Szt. Flórián
Ha baj van!!!
Társszerveink oldalai
Külföldi kapcsolatok
Kapcsolat
Utolsó frissítés dátuma:
2017.11.17. 08:59
Bemutatkozás
Untitled Document

Tolnai Önkormányzati Tűzoltóság

 


Városunkról

 

Tolna 12 ezer főt meghaladó, a településről elnevezett megye keleti részén fekvő város, a 6-os számú főút és a Budapest-Bátaszék vasútvonal mentén, mindössze 15 km távolságra fekszik Szekszárdtól. A három táj - Mezőföld, Sárköz, és a Tolnai-dombság - találkozásánál fekvő település 6 km-re fekszik az élő Dunától, közvetlen környezetében található a világhírű Gemenci erdő, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park. Tolna 1966-ban egyesült a szomszédos Mözs községgel. A Duna jobb partján haladó nagy fontosságú, évezredes út mentén alakult ki a mai város elődje. A rómaiak Alta-Ripa néven erődítményt emeltek határuk és az itt működő rév- és vámhely védelmére, az akkor még az élő Duna partján fekvő területen.

Tolna nevével először az 1055-ös tihanyi alapítólevélben találkozunk Thelena alakban. Mivel a középkorban is fontos átkelő- és vámszedőhely volt, jelentős helységgé növekedett. Többször tartottak itt országgyűlést, a 15. század második felében mezővárosi rangot kapott. Fejlődése a török időkben tört meg, lakosainak száma jelentősen lecsökkent. Az 1720-as években megindult a német telepesek beáramlása, akik újra felvirágoztatták a várost.

A települést birtokolta a Wallis, az Apponyi és a Festetics család is. Akkoriban épültek jelentősebb műemlékei, többek közt a római katolikus templom, Festetics-kastély vagy a Kálvária kápolna.

Ezeken kívül a város még számos látnivalót kínál, így a szinte egyedülálló ipartörténeti emléket a Selyem Múzeumot, a Martinek Emlékházat, Mözsi Szabó István festőművész tárlatát, valamint a ma is itt működő, több mint 150 éves kékfestő műhelyt.

Minden évben látogatók sokaságát vonzzák a város legnépszerűbb rendezvényei, a Tolnai Nyári Fesztivál, az Egész-Ség Hónap, valamint a Mözsi Emausz. A Duna-ágak és a közeli Fadd-Dombori üdülőtelep a vízi élet szerelmeseinek kínál maradandó élményeket.

A városban színvonalas, minden igényt kielégítő szálláshelyek és éttermek várják az ide érkező vendégeket.


Látogassanak el minél többen hozzánk, érezzék jól magukat városunkban!


Köszönettel: Tolna Város polgármestere

 


Tűzoltóságunk

 

A Tolnai Tűzoltóság jelenlegi formájában 1997. június 14-én kezdte meg működését. Tűzoltóságunk jogszabályi felhatalmazás alapján 4 település védelmét látja el, a védett lakosság összesen mintegy 19.660 fő. A következő településeken számíthatnak ránk: Bogyiszló, Fadd (Fadd-Dombori), Fácánkert és Tolna (Tolna-Mözs).

 

Település


Népesség (fő)      2005-ben


Távolsága (km) Tűzoltóságunktól

Tűzoltók max. érkezési ideje (perc)

  Fadd (Fadd-Dombori)


4.131

6

16

  Bogyiszló


2.167

6

16

  Fácánkert


604

5

15

  Tolna (Tolna-Mözs)


11.198

1

11

Összesen:

18.100


-

-

  2014 Január 1. népesség adatok

 

Tűzoltóságunk jelenleg 5 fő főállású taggal valamint 20 helyettesítővel rendelkezik. A vonulást jogszabály alapján 8 percen belül kell megkezdenünk nappal és éjszaka egyaránt. Tűzoltóságunk alapesetben 4 fővel kezdi meg a vonulást, de nagyobb erőt igénylő eseménykor további erőket is tudunk vonultatni, amelyhez egy Mercedes-Metz 1017 és egy Steyr 16S26 Rosenbauer TLF4000 gépjárműfecskendő áll rendelkezésre, teljes felszereléssel.

 

  

Működési területünk, ahol számíthatnak ránk:

 


 

 


Elérhetőségeink:

 

  Levélcím:


  7130 Tolna, Bajzsy-Zsilinszky u. 11.

  Telefon/Fax:


  (+36) 74/440-005

  E-mail:




  Tolnai Tűzoltóság:tuzoltosag.tolna@katved.gov.hu


  Tolna Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete: tolnaote@gmail.com